Cheiron

Marijke de Bos - M

Cheiron

Ik kreeg een bijzonder verzoek om eens uitgebreider te kijken naar Cheiron in een geboortehoroscoop. Bijzonder omdat ik nog nooit een consult heb gedaan met enkel de vraag om Cheiron te duiden. Later kwam daar de vraag bij om ook de solaar te duiden. Ik ben voor dit gesprek me eens extra in Cheiron gaan verdiepen.

Ijsdwerg

Cheiron is een zogenaamde ijsdwerg die in de baan van Neptunus is aangetrokken. Hij is ontdekt in november 1977, maar uit een later onderzoek blijkt dat Cheiron ook al zichtbaar was op foto’s uit 1895, alleen was dat door niemand gezien. 

De baan van Cheiron is sterk ecliptisch en verbindt de baan van Saturnus (de begrenzer) met de baan van Uranus ( de vernieuwer).

Geen toeval

De ontdekking van Cheiron is geen toeval. Aan het einde van de jaren zeventig hebben we een belangrijk punt in de ontwikkeling van de mensheid bereikt, namelijk de noodzaak om het verband te vinden en te leggen tussen ons aardse bestaan en de kosmische wereld. Cheiron wordt ook wel de brug tussen de hemel en aarde genoemd. 

Ook de ontdekking van Uranus, Neptunus en Pluto werden elk ontdekt (gezien) bij het aanbreken van een nieuwe fase – nieuw tijdperk – in de ontwikkeling van de mens. Een bekende uitspraak in de astrologie is ‘zo boven zo beneden’. Wat aan de hemel gebeurt, gebeurt ook op aarde. Het is dus geen oorzaak en gevolg, maar een èn-èn verhaal.

Symbolisch

Symbolisch wordt Cheiron gezien als de verbinder van de hemel en de aarde. Het wordt ook wel de pot met goud aan de einde van de regenboog genoemd.  De pot met goud zijn de rijkdommen van kwaliteiten en vaardigheden die ontstaan wanneer hemelse en aardse natuur met elkaar worden verbonden, aldus een astroloog.

Mytische figuur Cheiron

De naam van Cheiron verwijst naar de mythische figuur Cheiron, hoofd van de Centauren, half paar half mens. Cheiron is volgens de mythische vertelling zeer belangrijk als leraar, mentor, geneesheer, astroloog/astronoom, strijder, kunstenaar en musicus. Een druk en belangrijk baasje, die uiteindelijk gewond raakt en zichzelf niet genezen kon. Als een god had hij het eeuwige leven en was tot eeuwige helse pijnen gedoemd. Pas toen Cheiron uiteindelijk zijn onsterfelijkheid verruilt met  Prometheus en daarmee zijn beperkingen en sterfelijkheid aanvaart, wordt Cheiron verlost van zijn pijn.

Dick Brouwer heeft een mooi boek geschreven: Cheiron. Hierin beschrijft hij dat je alle rollen van Cheiron in de persoonlijke planeten terug kunt zien. Cheiron als overbrenger van kennis (Mercurius), als kunstenaar, musicus en genieter (Venus). Cheiron als strijder (Mars), als heelmeester en gids (Jupiter) en als leraar / begrenzer en verantwoordelijkheid nemer (Saturnus). Cheiron vormt met deze planeten de schakel met de kosmische wereld. Deze veelheid aan vaardigheden vormt de regenboog vanuit de aarde naar de hemel.

Zielenpijn

Cheiron wordt ook geduid als zielenpijn. Je weet niet waarom maar op een of andere manier doen er zich situaties voor waar je pijn ervaart. Je begrijpt niet waarom, waar het vandaan komt. Het is ook niet interessant, de bedoeling is dat je de beperkingen en de pijn die daarbij hoort koestert, troost en accepteert, pas dan zal er heling zijn. Door de lessen die je daarbij tegenkomt, ontwikkel je veel vaardigheden en kwaliteiten die je weer in kan zetten in één van de rollen van Cheiron.

Solaar

Ik geloof niet in toeval, en nu al helemaal niet. In de Solaar van de vragensteller zie ik gelijk dat Cheiron op de cups van huis 10 staat. Dit jaar komen de ervaringen met Cheiron naar buiten, ‘t kan niet anders dan dat dat de reden is van haar vraag  ;-). 

Wil je het boek Cheiron aanschaffen dan kun je hem hier vinden : Cheiron van Dick Brouwer

witte sterren-oranje ahchtergrond